Palatul Episcopiei Romano-Catolice

Palatul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, cunoscut și ca Palatul Baroc, este unul din cele mai valoroase edificii construite în stil baroc aflate pe teritoriul României. La fel ca Bazilica Sfânta Maria și Șirul Canonicilor (construcţii situate în imediata apropriere) palatul a fost ridicat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Cele trei obiective formează împreună cel mai important complex baroc din România, precum și unul din cele mai reprezentative ale Europei.

Grandiosul palat are 100 de camere şi 282 de ferestre. Construcţia este în formă de U, delimitând şi o curte interioară recunoscută pentru frumuseţea şi peisajele grădinilor pline de romantism. Palatul este construit pe 3 nivele, fiind încununat de un acoperiș frânt, specific barocului austriac. Construcţia a durat 15 ani, din 1762-1777 şantierul fiind condus de arhitectul austriac Franz Anton Hillebrandt.

Nu rataţi nici Bazilica Sfânta Maria, situată chiar în grădina palatului, şi Şirul Canonicilor, aflat peste drum de palat.