Oradea – orășelul unde epocile și stilurile arhitecturale se contopesc într-un tot întreg
Oradea e unul din acele orașe din România unde timpul, popoarele – românii, ungurii, turcii și austriecii – care și-au trăit veacurile acolo și istoria creată de ei, și-au lăsat amprentele adânc însemnate pe străzile și pietrele de temelie a multor clădiri ce înfrumusețează orașul cunoscut inițial după numele său latin de Varadinum.
Orașul de pe Crișul Repede, situat la granița cu Ungaria, este inevitabil unul dintre cele mai frumoase orașe din România. Specificul și arhitectura orașului sunt datorate influenței austro-ungare și a stăpânirii imperiale de care a avut parte timp de secole întregi. Așadar, dacă planifici o vizită la Oradea, înarmează-te cu un aparat foto pentru a imortaliza tot ce vezi frumos cu ochii în acest orășel, și desigur, cu o hartă sau cu un ghid turistic care te vor ajuta să ai un traseu fix pentru a nu rata nimic din ceea ce ai fi dorit să vizitezi. Mai jos, veți descoperi cele mai frumoase locuri din Oradea – obiective turistice care merită a fi văzute.
Sinagoga Neologă Zion este a 3-a sinagogă ca mărime din Europa. Aceasta a fost construită de către comunitatea de evrei din Oradea, care au contribuit la dezvoltarea orașului. O altă atracție turistică este Complexul Baroc de aici, ridicat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, care se consideră a fi unul din cele mai reprezentative din Europa. Aici se poate vedea Bazilica Romano Catolică, care ascunde în interiorul ei un element ce merită văzut – o orgă care datează din anul 1780; instrumentul este un cadou din partea împărătesei Maria Terezia a Austriei. O altă clădire impunătoare este Palatul Baroc, cunoscut ca Palatul Episcopiei Romano-Catolice. Este, pe bună dreptate, una dintre cele mai grandioase clădiri construite în stil baroc din România, având 100 de camere și câte 365 de ferestre pentru fiecare zi a anului. Arhitectul Palatului, Franz Anton Hillebrandt a reușit prin construcția acestui edificiu să reproducă Palatul Belverde din Viena.
Cea mai magnifică realizare arhitectonică din Oradea este Complexul Vulturul Negru, dotat cu un pasaj interior acoperit cu sticlă. O multitudine amețitoare de linii și curbe alternate de mozaicuri cu motive florale, vitralii și candelabre imense, te vor face să te îndrăgostești de această clădire inedită. O altă chestie interesantă care se poate vedea doar la Oradea este mecanismul din turnul Bisericii cu Lună, care pune în mișcare o sferă ce se rotește în jurul axei sale timp de 28 de zile și indică toate fazele lunii. De aici și denumirea bisericii – Biserica cu Lună. Nu putem să nu menționăm și Cetatea Oradea, care, în timp, a găzduit între pereții săi zeci de stăpâni. De la cultura orientală a sultanilor turci, până la aristocrația austro-ungară, cetatea păstrează cu sine tradițiile celor mai impunătoare culturi din Europa. Unul dintre aspectele sale incitante constă din rețeaua de canale subterane alimentate de aducții de apă caldă care nu înghețau nici măcar iarna. La acest moment este în curs de restaurare; o parte a ei, însă, găzduiește expoziții de artă, târguri de artizanat și sediul secției de arte frumoase a Universității din Oradea.
Filmulețul făcut de cei de la ZigZag România sigur vă va face să vizitați Oradea cu prima ocazie: Video ORADEA.