Cetatea Oradea

Cetatea Oradea este cea mai cunoscută clădire din oraş, cu o istorie aproape milenară, primele semne ale configurării ei datând din timpul regelui maghiar Ladislau I (1077-1095). Cetatea este elementul emblematic al Oradei, este locul de unde a născut orașul  şi un monument istoric clasa A.

Cetatea din Oradea este cea mai bine păstrată cetate în stil renascentist italian din Europa Centrală. Cetatea a avut o istorie tumultoasă, fiind asediată de: tătari, turci, răsculați transilvăneni, oștile Principatului Transilvania și de austrieci.

În afara funcţiei de apărare, cetatea a fost locul unde se desfășurau târguri, ca de exemplu Târgul de Sf. Maria, unde se schimbau mărfuri din Orient şi din Occident și la care participau aproximativ 40.000 de persoane.

Și în prezent Cetatea Oradea este locul de desfăşurare a mai multor târguri, dintre care cel mai apreciat şi aşteptat este Târgul de Crăciun. Alte evenimente importante care se desfășoară în Cetatea Oradea: „Toamna Oradeană“, cel mai important festival din viața culturală orădeană, care se întinde pe perioada a două săptămâni în luna octombrie, „Zilele Cetății“, în perioada iunie-iulie, timp în care în Cetate sunt bătălii medievale, concerte, proiecții 3D. În cetate se mai oragnizează „Sărbătoarea Recoltei“, proiecții de film și multe alte evenimente.

Cetatea este reabilitată aproape în totalitate, iar în interiorul ei veți găsi imagini, obiecte și istorii ale locului din cele 9 secole de existență ale fortificației.

Se poate ajunge cu ușurință la Cetate întrucât aceasta este plasată în centrul orașului. De la Continental Forum Oradea se ajunge mergând aproximativ 11 minute pe jos.

Adresa: Piața Emanuil Gojdu, nr. 41